Archiv blogu

úterý 30. prosince 2014

Vlakem do města a pozoruhodným vozítkem na Mount Fløyen

Včera jsem si s Helen udělali výlet do města Bergen. Jeli jsme místním vlakem, který vlastně dost připomíná metro, jen je to o "dooost" pomalejší :0). A zbytek jsme šlapali pěšky, ale ne až na horu. Tam nás vyvezlo opravdu moc zajímavé vozítko. Popravdě nevím jak bych vám to popsala, prostě malinkatý vláček nebo lanovka co jezdí po kolejích.. do kopce takže je k tomu přizpůsobený i vnitřek, ale dost popisu raději klikněte sem a podívejte se sami :) > vozítko

Jako na tu potvoru nám počasí zase přálo. V botách sice čvachtalo, nohy i ruce mrzly a když jsme dorazili do cíle, na vrchol jedné ze 7 hor, co Bergen obklopují, tedy Fløyen, počasí ještě přitvrdilo. Už jsem si myslela, že nic více z té krásy pod námi neuvidím, než jeden velký bělostný opar, ale stačilo vydržet necelou hodinu deště a zimy, kterou jsme si ovšem zpříjemnili lahodnou horkou čokoládou, co si mimochodem zasloužila všechno místo v batohu a mlha se zvolna rozpouštěla, stejně tak jako my s každým usrknutím té slaďoučké dobroty.
Výhled to byl přenádherný, ač nebylo vidět zdaleka vše i tak jsme se kochali ještě dobrou půl hodinu. Prý sem musím přijet v létě, kdy slunce svítí a panorama nezaclánějí mraky. A nejkrásnější měsíc pro kochání se touto částí Norska, my bylo řečeno, že je jednoznačně duben. Takže já se těším na rok 2015 protože sem se stojí za to vrátit. Nevíte kam a na co svůj pohled nebo objektiv zaměřit dřív.
Bergen vůbec nepůsobí jako velkoměsto, žádný spěch, ne moc aut, ne moc lidí, ne tolik tak jako je to u nás v Praze, Brně nebo v městech v sousedních zemích. Tady se opravdu snaží žít s přírodou a v čistém prostředí. Jednoduše bomba :0).
Sice to není na dalších fotkách vidět, ale jo byli jsme na to samém kopci a byl to stejně nádherný výhled! :)






I toho můžete potkat v lesích :)

Žádné komentáře:

Okomentovat